Notiser

En värld i miniatyr

Signhild Häller (1896-1978) var en konstnärinna från Göteborg. År 1950 började hon dokumentera olika vardagsmiljöer i skala 1:10 i form av dockskåp.

I utställningen kan man bland annat titta in hos en tunnbindare, se hur middagen hamnar på bordet hos en skomakare och blicka ut över Kungstorget så som det såg ut på hennes tid. Detaljerna var viktiga för Signhild och hon anlitade flera skickliga hantverkare. I hennes dockskåp finns till exempel en kakelugn från Rörstrand, golv i riktigt ekparkett och tapeter som är vackert handmålade. Hennes förstudier var mycket detaljerade. Hon besökte miljöer, tecknade av samt intervjuade hantverkare om deras arbete.

Utställningen visas på Göteborgs stadsmuseum

Foto: Lucia Escarate

100 år med Bohusläns fotboll samlat i ny bok

”Ett litet distrikt med stora framgångar” är titeln på boken.. Bohuslän är ett av Sveriges minsta fotbollsdistrikt - sett till antalet licensierade spelare. Men det är också ett litet distrikt med stora framgångar.

Passande nog har det pågående jubileumsåret 2017 börjat med att IFK Uddevalla blivit svenska mästare i futsal och att BFF:s tidigare ordförande Karl-Erik Nilsson, inflyttad bohuslänning sedan länge, har valts in som vicepresident i Uefa.

Välkommen till 100 år med BFF! Till fotbollen, framgångarna och folkfesterna.

Här får den intresserade sitt lystmäte av fotbollsnostalgi. Inget av det som hänt under dessa 100 år verkar bortglömt. Ett fint dokument som bör finnas i varje bokhylla bland dem som är idrottsintresserad.

Boken är skriven av Lars Aronsson som har varit yrkesverksam som sportreporter i över 30 år. Han har tidigare arbetat på Barometern och Bohusläningen.

 

 

Cowboyen Johan på Vallarne, Grönhult, Dalskog

Cowboyen Johan Stensson (1886-1971) Vallarne, Grönhult, Dalskogs socken hade arbetat som cowboy i USA under åren 1908 – 1936.

Han var uppväxt i Dalskogs socken på olika torp under Kopparbol, Trollungebyn och Hallorsbyn. År 1904 flyttade han till USA där han till en början försörjde sig som stenarbetare och guldgrävare. Åren 1908 – 1936 arbetade han som cowboy på olika rancher ute på prärien. Den största ranchen hade 3000 kreatur bestående av biffkor och hästar. Djuren sändes till slakt i Denver, Kansas. Johan Stensson ägde samtidigt ett eget Homestead i USA på 482 tunnland med 75 kreatur. År 1936 flyttade han hem till systern Hilma Stensson som bodde på gården Vallarne i Grönhult, Dalskogs socken. Deras föräldrar hade flyttat till Vallarne år 1908. Vid intervjun år 1965 hade han fortfarande kvar sin Homestead i USA.

 

Ljudbandsintervju gjord av Hjalmar Åberg, Dals Rostock.

Består av 1 CD-skiva i etui.

Skivan kan beställas genom:

Gudrun Rydberg

Kuskvägen 7

463 34 Lilla Edet

0520-65 73 00, 070-374 23 27

e-post: gudrun.rydberg.le@telia.com

Skövde Streetmuseum

Appen “Skövde Streetmuseum” ger dig möjligheten att på egen hand följa historiska och spännande vandringar i Skövde centrum.

Skövde är under ständig utveckling och varje tid sätter sina spår. Bland stadens gator och torg finns hänförande vacker och intressant konst, och kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Dagens Skövde är som ett pussel av byggnader och miljöer från olika tidsskikt. Allt från den röda stugan med rötter från 1700-talet till 1960-talets kulturhus. Varje bit representerar ett steg i stadens ständigt pågående utveckling.

Nu kan du uppleva staden och historien genom appen “Skövde Streetmuseum” vars vandringar tar dig med ut på äventyr. En guide som finns tillgänglig för dig dygnet runt oavsett tid, väder och årstid.

Med hjälp av appen tar du dig från den ena historiska byggnaden till den andra och får spännande information i telefonen om vad det är du ser framför dig.

Appen finns att ladda ned för både iPhone och Android.

 

Ny samlingsvolym - Jönns dikter

John “Jönn” Liedholm, Jönns dikter, diktsamling,

Nu ges samtliga dikter av Jönn ut igen i en samlingsvolym kallad ”Samlade dikter”. Bakom projektet står Falbygdens Hembygds- och Fornminnesförening – en förening som Jönn själv var med att bilda på 1920-talet och där han själv var aktiv i över 35 år.

Falbygdsskalden John ”Jönn” Liedholm (1895 – 1974) är en välkänd diktare för många västgötar. Falköpingssonen ”Jönn” bemästrade västgötadialekten och med hjälp av den skapade han en poesi som skildrar livet på landsbygden och i småstaden under 1900-talets första fem decennier. Tre diktsamlingar publicerades – ”Genum le’t” (1945), ”Mella rågånga” (1952) och ”Ätter Jönn” (po...stumt 1976). Dessa kan – om man har tur – påträffas på antikvariat eller i second hand-butiker.

 

Samlingsvolymen ”Samlade dikter” är en milstolpe i västgötalitteraturen. Intresset för Jönns dikter är fortfarande stort runtom i Skaraborg och Erling Öhrnell ser det som en viktig kulturgärning att göra dikterna tillgängliga för alla genom denna samling – ”Jönns dikter”.

 

Finns det asbest i den bohuslänska järnålderskeramiken?

I museets arkeologiska samlingar finns ett fyrtiotal keramikskärvor där lergodset avviker både i utseende och struktur från övrig förhistorisk keramik eftersom det delvis är uppblandat med ett täljstens- eller asbestmineral. Att kunna skilja dessa mineral åt är viktigt, eftersom hanterandet av asbestfibrer innebär en hälsorisk. Syftet med projektet är dels att fastställa mineralinnehållet i de utvalda skärvorna, lära oss att visuellt skilja på asbest- och täljstensmagrad keramik, och dels att utifrån fyndsammanhang och jämförande studier få en uppfattning om i vilka förhistoriska miljöer dessa speciella kärl förekommer och hur de använts.

 

 

Hallands jubileumsbonad i rikssalen

Se den ca 70 meter långa jubileumsbonaden med 70 berättelser i bild om halländsk hembygd målad med äggtempera på linneduk.

Under år 2016 har hembygdsrörelsen i Sverige firat 100 år. Detta firades i somras med hembygdsfester i varje halländsk kommun och under ett nationellt firande på Skansen i Stockholm, där Halland deltog. Vid alla fester bjöds allmänheten på denna bonadsmålning.

Bonaden mäter ca 70 meter och består av 70 bonader som beskriver hembygdsföreningars hembygder. Hembygdsföreningarna har värvat ideella bonadsmålare och tillsammans med dessa kommit överens om motiven. I projektet har över 80 bonadsmålare utfört uppdragen och målat på traditionellt vis med äggtempera på linneduk.

Motiven är målade med en mångfald av fantasi och teknik och här speglas Hallands dåtid, nutid och framtid.

Foto: Hallands kulturhistoriska museum

 

Copyright © All Rights Reserved